FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:31-07-2005 01:04:21
Afsender:Ole Husgaard
Email:osh@sparre.dk
Emne:Loven og markedet
Tekst:Markedet er allerede i dag delt op i "købemusik" og "gratismusik". Amatørmusikere kan vælge at frigive al deres musik som gratismusik hvis de er mere interesserede i musikken end i pengene. For professionelle musikere er situationen lidt anderledes. Her kan gratismusikken være et effektivt middel til at skabe den opmærksomhed der er nødvendig for at musikken sælger bedst muligt. Naturligvis kan musikeren ikke forvente et salg af præcist samme produkt, som han har frigivet som gratismusik, men der er mange andre muligheder: For eksempel kan et eller flere numre fra et album frigives som gratismusik. Eller dele af (eller hele albums) kan frigives som gratismusik i en lav kvalitet. Hvis forbrugeren vil have hele albummet i en god kvalitet må han købe det. Det er mere effektivt en f.eks. TV-reklamer, da denne form for markedsføring rammer målgruppen langt mere præcist. Og hvis gratismusikken spredes via p2p netværk, er der ingen udgifter ved en sådan markedsføring udover dem der allerede er afholdt for at producere albummet.

"Jeg er slet ikke tryk ved at dele musikmarkedet op i musik med vidt forskellige licencer, det bliver umuligt at håndtere for kunderne."

Hvis man mener at ophavsmanden skal kunne gøre hvad han vil med sit værk, så må man også acceptere ophavsmandens ret til at distribuere sit værk under de licenser han ønsker. Aftalefriheden er en vigtig del af vores retssamfund, og den ønsker jeg ikke indskrænket ved lovkrav om at værket kun må sælges under een bestemt licens. Ja, det bliver sværere at håndtere for kunderne, men langtfra umuligt.

"Og jeg er heller ikke glad for en sitution hvor kunderne vænnes til at lytte uden at betale på en eller anden led."

Hvorfor ikke? Det bekymrer mig lige så lidt som at folk kan se en smuk solnedgang uden at skulle betale noget. Derimod bekymrer det mig voldsomt, at vi er kommet i en situation, hvor flertallet af musikbrugerne er blevet vænnet til at krænke loven om ophavsret ved at kopiere ulovligt.

Jeg er enig i, at det er på høje tid at musikbranchen begynder at se realistisk på de nye teknologiske muligheder og hvordan de bruges, og begynder at tilpasse deres forretningsmodeller til hvordan verden rent faktisk ser ud i dag.

I alt for mange år har specielt pladeindustrien været alt for bagstræberiske. I stedet for løbende at tilpasse deres forretning til udviklingen i samfundet, har de pivet om "piratkopiering skader pladesalget" og fået gennemført stramninger af ophavsretsloven for at beskytte deres gammeldags forretningsmodel. Men hver gang ophavsretsloven er blevet strammet, har det blot medført at endnu flere har kopieret ulovligt, når de (tidligere lovlige) handlinger de er vant til er blevet illegale. Og det har ikke øget pladesalget.

Det er på tide at musikbranchen træder et skridt tilbage og skaber sig et overblik over hvordan situationen rent faktisk er i dag. Først når de har et sådant overblik, kan de begynde at udvikle nye forretningsmodeller som kan sikre musikbranchens eksistens i fremtidens samfund.

Desværre er der for mange organisationer, som lever af at "snylte" på musikbranchen (f.eks. Koda, NCB, Gramex og Antipiratgruppen), og som blokerer for mange af de spændende muligheder musikbranchen ellers ville have haft.