Tekst: | Hej alle, Jeg har i dag modtaget et materiale som hedder "GDC's servicetiltag for 4.kvartal 2003" ( GDC er enedistributør for de største pladeselskaber i DK, bl.a. SONY, EMI, BMG, EDEl og UNIVERSAL ), og i dette hedder det i lederen - og jeg citerer:
" Godt en tredjedel af alle CD'er i verden er i dag piratkopier der i værdi langt overgår de fleste landes samlede lovlige branchesalg " Og: " Ser man samtidig på IFPI-Danmarks hjemmeside, så viser en dansk markedsanalyse at fordelingen af de argumenter der har den største betydning for det faldende CD-salg er uforandret - høre mere radio og prisen er for høj " Og videre hedder det: " Denne trend hvor download og hjemmebrænding ikke tillægges den store betydning for det faldende køb af CD'er, må være udtryk for at danskerne i mindre udstrækning end andre nationaliteter dyrker den ulovlige musik, men ene og alene er begyndt at købe mindre musik. Dog kan man glæde sig over den stigende interesse for DVD'er...og bla bla bla...."
Alt dette får mig til at spekulere på om ikke vores branche har et problem med sit image. For et par år siden truede vi med at sagsøge kopisterne " Ind i Helvede ", og på det seneste har KODA gjort sig uheldigt bemærket ved at kræve skyhøj betaling for nogle musikglade amatørers ugentlige jamming på et lille værtshus. Jeg ved godt KODA beskytter sangskrivernes interesser, men sådan skelner menigmand ikke - alle kommercielt involverede i musik er i folks øjne -> " Branchen ". Mange indlæg her på siden har demonstreret dette. Det seneste er at KODA truer med at opsige en gammel aftale med specialbutikkerne - en aftale der har friholdt os for betaling så længe vi udelukkende spiller musik på opfordring fra en kunde ( altså demonstration ). Jeg fatter det ikke i og med at jeg spiller musik for at sælge CD'er og dermed skaffe kunstneren ( der oftere end hvor det modsatte er tilfældet også er sangskriver ) -et udkomme, i modsætning til alle andre steder hvor man spiller musik for at underholde, med salg af alle mulige andre varer for øje. Det er åbenlyst uretfærdigt - jeg har ikke lyst til i disse for salget så svære tider at blive plukket af mine egne.
Den efter min mening helt forfejlede kopisikring generer også alt for mange musikbrugere unødigt.
Hvad med at lægge den nihalede kat på hylden og prøve guleroden? Som Klaus også har nævnt, spores der en spirende trend i retning af at flere ønsker den originale vare. Alle vi der er engageret i musikbranchen kan hjælpe denne udvikling på vej ved at vi opfører os ordentligt overfor hinanden både indadtil og udadtil. Vi skal lokke vore kunder med unikke covers, spændende booklets, DVD-ekstramateriale, en charmeoffensiv fra KODA (!), og hvad vi ellers kan finde på af positive tiltag.
Sluttelig vil jeg fortælle en historie fra det virkelige liv. For et par år siden havde vi et skrækkeligt hyr med at få vores ældste datter til at komme hjem til tiden, særlig i weekenderne. Vi truede med/prøvede stuearrest, ingen lommepenge, verbale prygl og hvad vi ellers kunne komme på i situationen. Til sidst tilbød vi tøsen, at hun kunne få 1000 kr. til at købe tøj for, med udbetaling efter 2 måneder, under forudsætning af at hun overholdt sine komme hjem tider. Der gik lidt sport i at få de penge, og det gik op for hende hvor meget det betød for vores sjælero at hun overholdt tiderne - at det ikke bare var en grille. Siden har vi ikke haft problemer af den art. Altså gulerod fremfor pisk. Måske ikke pædagogisk, men det virkede.
Forbrugerne skal vænnes til at tænke positivt om musikbranchen, for da vil det føles tarveligt at tilegne sig musikken uden at betale for den.
Venlig hilsen Ole, CD-BAREN |