Tekst: | Hej Jan - jeg vil gerne forklare dig dette - vi har nemlig lige hentet tilbud på at få lavet en dvd med DmD, så jeg kan økonomien på fingrene. Det koster 50.000 kroner at få lavet en dvd - hvis man altså vel at mærke selv kommer med alt billedmaterialet færdigredigeret.
Og det er netop det, filmbranchen gør. De kommer til dvd-redigerings virksomheden med en færdig film, som du har betalt 60% af udgifterne til (undertiden 100%) i form af statsstøtte - og som HAR tjent sig ind i biografen først. Den har i de fleste tilfælde endda givet overskud. Herefter kaster filmselskabet 50.000 på bordet, og så har de en dvd, som de sælger til 250 - 300 kroner.
Altså en dvd koster 250 kr. - den har kostet 50.000 at producere - fordi filmen er tjent ind.
En CD koster 150 kr. - den har kostet 500.000 at producere (den har ikke tjent sig ind andre steder først).
Nu kommer spørgsmålet: Hvad er dyrest, synes du?
Efter min mening er en dvd pris på 250 absurd dyrt - ikke bare ligger der et mega-overhead (fortjeneste) på prisen til filmselskabet. Det er også en virkelig høj pris set ud fra forbrugerens synspunkt. Jeg fatter slet ikke, at folk vil bruge 250 kroner på en dvd - jo, børn - som ser filmene 25 gange - men ikke voksne mennesker, som ser dvd'en 3 gange, hvis den er god = 83 kroner pr. gang.
Hvor ofte hører du et godt musikalbum? 20 gange måske = 7,5 kroner pr. gang.
Hvordan du end vender eller drejer det: Musik-CD'er er billige - og dvd'er er dyre.
Set ud fra et branche-synspunkt er man imidlertid nødt til at acceptere, at priserne på de to varer er dem, folk vil betale - og så bliver det også sådan. Jeg kender to filmproducenter, og jeg kan fortælle dig, at de har tjent b-o-x-e-n på et par dvd-udgivelser. Vi taler store to-cifrede millionbeløb. Engang imellem kigger de på hinanden, når ingen ser dem, så fører de fingeren op til tindingen og siger: De er skøre, de danskere ...
Klaus K. |