Afsender: | Casper Thomsen | Email: | ct (snabel-a) fdf (punktum) dk | Emne: | Jeg hedder nu Casper, men ok :) | Tekst: | "Vi forsøger selv at gøre downloads imod betaling mulige på vores site for tiden, men det er ikke lige så nemt - og: Det kan ikke betale sig endnu. Det kan jo være det kommer ..."
Det kommer helt sikkert...
"Nu må du ikke tage det for personligt, fordi jeg bruger dig som eksempel - men det er nøjagtig denne tankegang, som er benævnt gratis-psykosen - man kunne også kalde den spare-psykosen. Det er den, stort set alle folk i DK (i verden?) lider af lige for tiden - sådan tænker man nemlig i recessionstider."
Jeg tør end ikke indskyde betydningsfulde kommentarer da jeg ingenlunde er i stand til at vurdere og slet ikke benævne en "psykose".
"Operationen "Lån DmD-CD på bib" tager med andre ord 2 timer af din tid - og nu er spørgsmålet: Hvad er denne tid værd? Hvis du er freelance IT-mand koster en time minimum 350 kroner - hvis du er på mindsteløn koster den ca. 100 kroner."
Jeg er studerende.
"De 2 timer kunne du have brugt på noget værdiskabende arbejde - fx. noget du er god til - som kunne have indbragt dig en værdi mellem 200 og 700 kroner - måske mere."
Næppe -- jeg vil næppe kunne måle de to timers sparede indsats i mine forhåbentlig i fremtiden komne lønsatser.
Det handler dog ikke om penge -- som jeg tidligere skrev ville jeg hellere have brugt "håndører" på at købe nummeret online. Det handler med andre ord om "komfort", om jeg så må sige. Jeg vil godt betale for "komfort", så længe det er et beløb jeg kan overskue.
"Og du havde sparet 2 timer af dit eget dyrebare liv."
Hvorfor skulle jeg "spare" to timer? Hvor er det jeg får de to timer til gode -- i kroner og ører eller tid?
Jeg forstår det ikke. For mig handler det om at ikke særligt sindrig teknik kan overtage "arbejdet" med at "skaffe et stykke musik"/være på biblioteket (som jo alligvel ca. kun har åbent fra 10:30 til halv elleve...). Såre simpelt.
"Med andre ord - det havde været en langt bedre forvaltning af dine værdier og din energi at købe vores CD i stedet for at låne den."
Mjarh, men har man et antal kroner og ører hver måned, så er der trods alt en begrænset pose at hive mønter op af. Det handler i og for sig om at man er nødsaget til at administrere sin økonomi så der ikke står røde tal på nederste linje. Skal det ske, kræver det at man ikke, uden at tænke og overveje, kaster kr. 120,- efter en i øvrigt ganske udemærket cd. Sådan er livet når man har ca. kr. 700,- til mad pr. måned. Ikke for at klage min nød, slet ikke, men det sætter sine begrænsninger, som man må forholde sig til og reagere ud fra.
"Det havde også været langt bedre for os - og for hele samfundet (...)"
"Verden" vil nu næppe være reddet af at jeg havde købt cd'en...
"Man ser det også på mange andre områder - folk cykler gladeligt mange kilometer for at få del i et supermarkedstilbud på nogle få kroner. De bruger måske en hel dag af deres liv på at skaffe sig 100 billige øl på den anden side af grænsen."
Jeg er født og opvokset i sønderjylland, og har også været på adskillige ture over grænsen for at købe ind. De gange vi har været over grænsen har vi lavet en tur ud af det -- haft picnic-kurven med og spist kaffe undervejs; holdt en familietur hvor vi undervejs kunne droppe forbi lidt af familien, og som en sideeffekt fik handlet ind. Jeg tror få mennesker kører over grænsen udelukkende for at handle, mon ikke de hygger sig ved at gøre det?
"Min pointe er, at folk i recessionstider er meget fokuserede på kontanter."
Hvordan vil man også prissætte "fritid"? :)
"(...) meget højere end deres egen arbejdskrafts værdi."
... og hvis din arbejdskraft ikke kan udmynte sig i nogen reel målbar værdi?
"Men jeg ved via min viden om økonomien i en produktion, at prisen ikke vil blive lig med gennemsnitsprisen af et nummer på et album - den bliver dyrere."
Umiddelbart vil man jo så kunne deducere at forbrugeren pt. ikke kan vælge det forbrugeren gerne vil have... Hvis musik er dyrere pr. nummer, så lad det være dyrere -- lad det koste hvad det vitterligt koster, og gør det gennemskueligt. Hvorfor ikke lade det dyre nummer koste mere end det billige? Sådan bør det da hænge sammen -- det er i hvert fald logik for mig.
"Så det publikum, der køber enkeltsange vil komme til at betale en del mere end dem, der køber albums."
... men hvis jeg kun er interesseret i det ene nummer, hvorfor så ikke lad mig nøjes med at betale for det, og så betale hvad den reele pris er? At jeg så muligvis ville købe hele cd'en alligevel fordi jeg nu synes om musikken er en helt anden ting.
"Eller sagt på en anden måde: Jo mere energi man bruger på at spare - jo mere værdi taber man. Det er nu engang en naturlov."
Var det Kepler? ;)
En anden naturlov er: har man ikke penge nok til at lade være med at spare, må man spare, eller blot leve billigere. Så hellere spare og få ordentlige produkter, det kan jo måske endda reelt set måles (sundhedsmæssigt, hvis vi lige tænker fødevarer).
"Undskyld dette lille foredrag, Carsten - det er ikke møntet på dig personligt. Jeg kunne bare ikke lade være med at nævne det ... ;-)"
Helt i orden -- i øvrigt en masse gode tanke :)
-- Casper Thomsen |
|