FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP
Afsender:Kristoffer
Email:mickey@mouse.com
Emne:Musik, overlevelse, forbrugere
Tekst:Hej Klaus.

"Der er nu engang ikke noget mere dekokratisk, end at det er publikum selv, der bestemmer - sådan at det musik publikum kan lide, får lov til at klare sig."

Har jeg nogensinde givet udtryk for at jeg var uenig i dette? Var artiklen i The Register uenig i dette?

Svaret er et rungende NEJ.

Nu er det sådan at statstøtte vil kunne fordeles efter popularitet såfremt CD-salg OG download blev opgjort. Idag kender pladeselskaberne kun den ene faktor (CD-salg) mens de råber op om den anden. Fordelingen af midler kan dermed gøres langt mere retfærdig end den er idag.

For mig som forbruger og borger i et demokrati er det i min interesse at:

1. Musikere af en vis kvalitet eller popularitet kan overleve af at lave musik.

2. At denne kunstart udfra en samfundsinteresse ikke pålægges alverdens restriktioner ala Digital Rights Management som fx kun gør det muligt at lytte til musik hvis man har betalt penge til Microsoft for et specielt program.

Som forbruger ønsker jeg at dele og nyde vores fælles kultur men samtidig at kunstnerne bliver belønnet. Jeg ønsker ikke at mulighederne for at dele eller nyde denne fælles kultur alene er mulig gennem at støtte et monopolistisk amerikansk selskab.

OK, forslaget som stilles i artiklen er at vi alle betaler en skat som giver en pulje fra hvilken musikere kan belønnes. Vi betaler alle skat til visse ting vi ikke bruger i forvejen (fx motorveje i Jylland for mit eget vedkommende). I modsætning til de fleste former for skat kan denne musik-skat faktisk fordeles efter popularitet.

Som det står:

"Imagine such a model: you could click, download and play your favorite as much as you wanted, safely knowing that artists wouldn't be being ripped off, and that your clicks were earning them more money. Doesn't that make you feel warm and fuzzy?"

Men den model er næppe populær i pladebranchen.

Klaus skriver: "Popmusik er ikke på statsstøtte, eller nogen anden støtte - og tak for det."

Et kig på Kulturministeriets (www.kum.dk) hjemmeside viser at:

Statens Musikråd uddeler i 2003 172 mio. kroner. I Kulturministeriets musikhandlingsplan 2004-2007 ("Liv i Musikken") hedder det: "Musikken får de næste år en fremtrædende plads i kulturpolitikken. Det gælder både den rytmiske og den klassiske musik, som over de næste fire år vil få i alt 101,6 mio. kr. ekstra.".

I retningslinjerne for Statens Musikråd hedder det:

"Statens Musikråd kan give driftstilskud til professionelle selvetablerede ensembler og orkestre med landsdækkende koncertvirksomhed. I samarbejde med kommuner og amter gives der for tiden tilskud til fem basisensembler.

Desuden kan Musikrådet give tilskud til transport i forbindelse med professionelle orkestre og ensemblers turnévirksomhed i Danmark. Ordningen er gældende for alle genrer. "

Bemærk: "...alle genrer."

Så at DmD ikke har fået støtte betyder altså ikke at ingen andre popmusikere får det. Når fx DR af staten pålægges at spille mere dansk-sproget musik og den nye P5 SKAL spille 30% dansksproget musik hvad er det så?!!

Så fri mig for at staten ikke støtter musiklivet og at det intet gavner. Heldigvis er det sådan. Det foreslåede initiativ ville faktisk bare føre til at midlerne blev fordelt efter popularitet, præcis som du ønsker.

Foreslaget fra The Register var tænkt som en alternativ financieringsmulighed men det virker som om at intet andet end en tilbagevenden til de glade dage i 80'erne inden fremkomsten af CD-brænder og internettet kan tilfredsstille dig eller pladeselskaberne.

Distributionen af musik forandrer sig, og vi må finde en måde hvorpå musikerne overlever. Hvad jeg ikke bekymrer mig om er hvordan pladeselskaberne ser ud om 10 år - de er de primære distributionskanaler idag og det er præcis dem som bliver overflødige i fremtiden.



Dit navn:
Din email:
Overskrift:
Din tekst:




Oversigt alle rum