FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:21-10-2006 22:29:27
Afsender:Ole Husgaard
Email:osh@sparre.dk
Emne:Nej, jeg har styr på tallene.
Tekst:"Det er normal praksis at opgøre salgstal på den måde - ikke bare for pladebranchen - men for stort set alle private brancher, herunder samtlige børsnoterede virksomheder. De opgør kvartalsvis - pladebranchens opgørelser er mere detaljerede - nemlig fordi de er på månedsbasis."

Alle de store pladeselskaber offentliggør kvartalsregnskaber, ikke månedlige regnskaber. De ved nemlig godt, at investorerne ikke kan bruge månedlige regnskaber til nogetsomhelst, da udsvingene i så korte perioder er for store.

Og det er interessant, at selvom september måned afsluttede et kvartal, var det ikke salgstallet for et kvartal, som JP skrev om.

"Dem, der skal bruge tallene (markeds-aktører, økonomer, aktionærer & andre interesserede) ved godt hvordan de skal læse tallene - de ved fx. godt, at den dårlige september kommer efter en OK august måned rent salgsmæssigt"

Ja, men ved den almindelige avislæser hvordan de skal læse tallene? Nej, de læser artiklen, og tror at pladesalget er faldet med 13%.

August måned gav en omsætningsfremgang på 14% i forhold til samme måned året før. Skrev JP en artikel om at pladesalget var steget 14%?

"Hvis du vil omtale det hidtidige 7% fald i pladesalg i år, er du, for ikke at vildlede, nødt til også at sige, at det kommer efter et samlet fald på ialt 53% i de fem foregående år."

Læs hvad jeg skriver. Jeg skrev: "I takt med at omsætningen på salg af CD'er er halveret (i forhold til da den toppede i 2000), [...]".

"[...] og det er også vigtigt at fremføre, at online-salget (som ikke er med i tallene endnu) stadig kun udgør en mikroskopisk andel (2-3%) af det samlede salg."

Ja, desværre kender jeg ingen danske tal her. Globalt set udgjorde det (inkl. salg af ringetoner) 6% af omsætningen i 2005 ifølge IFPI.

Jeg skrev: "Lad os f.eks. lige se på, hvad der totalt set bliver brugt på små runde plastikskiver med digitalt indhold på det danske marked (altså det samlede salg af musik og film, herunder filmudlejning). Det har de sidste ti år ligget nogenlunde stabilt på omkring 1,6 mia. kr.", og du svarede:

"For det første aner du ikke om dette tal er rigtigt. For det andet er det absurd at tale om et samlet tal for musik, film og udlejning. Det er at sammenligne æbler og pærer, og det giver ingen mening. For det tredie er det vildledning at gå ud fra, at et sådant tal skal være stabilt henover 7 år - når folks disponible indkomst i samme periode er steget voldsomt.

For det fjerde: At tale om, at folk køber film (eller koncerter eller helt andre ting) i stedet for musik er vildledning for så vidt angår årsag / virkning."

For det første: Nej, jeg har ikke personligt kontrolleret ethvert salg, så jeg kan naturligvis ikke vide om omsætningstallene er korrekte. Men der er tale om de officielle omsætningstal fra de relevante brancheorganisationer (IFPI og Foreningen af Danske Videogramdistributører).

For det andet: Jeg prøver ikke at sammenligne æbler og pærer. Men for at blive i analogien giver det god mening at lægge omsætningstallene for æbler og pærer (og andre frugter) sammen for at finde det samlede omsætningstal for frugt. Når jeg lægger disse to tal sammen er det naturligvis forenklet - et mere korrekt salgstal for "underholdning" skulle jo også inkludere omsætningstal for f.eks. spil og kabel-tv.

For det tredie: Selvom folks disponible indkomst er steget, har folk ikke fået mere tid til underholdning.

For det fjerde: Jeg taler ikke om årsag og virkning. Jeg redegør (på baggrund af brancheforeningernes omsætningstal) for at folk i dag bruger flere penge på film og mindre på musik. Husk på, at film også piratkopieres i stor stil. Alligevel er filmbranchens omsætning her i landet steget i takt med faldet i pladebranchens omsætning.

"Vedr. Koda: Det er korrekt, at koncert-vederlagene er større end i år 2000. Dette skyldes, at nu er musikerne tvunget til at spille mange koncerter, hvis de vil overleve - vores eget orkester har fx. 5-doblet vores koncert-aktiviteter siden år 2000."

Ja, i år 2000 fik Koda 15,0 mio. kr. i vederlag for koncerter, og i år 2005 fik de 27,3 mio. kr.

Men denne omsætningsstigning skyldes ikke at musikerne er blevet tvunget til at spille mange koncerter, for der skal jo også være et publikum, som vil betale for at høre koncerterne.

De 5,5% af omsætningen, som Koda tager ved koncerter, er efter at offentlig støtte er fratrukket. Så øget offentlig støtte til koncerter kan altså ikke forklare de øgede Koda-indtægter her.

Lad os lige regne baglæns for at se hvor meget mere folk har betalt i entre til koncerter i 2005 i forhold til 2000: Forøgelsen er 12,7 mio. kr., og dette beløb er 5,5% af entreindtægterne. Så i år 2005 betalte folk 230 mio. kr. mere i entre til koncerter end i år 2000. 230 mio. kr. er mere end halvdelen af faldet i pladesalget i samme periode. Og omsætningstallet for koncerter er ikke regnet med i de omkring 1,6 mia. kr. man får ved at lægge omsætningstallene for film og plader sammen...

"Men du vildleder, når du ikke medtager koda's (ncb's) vederlag for indspillet musik, som naturligvis er faldet tilsvarende (i takt med pladesalget) - man kan med andre ord konstatere, at danske musikere er nødt til at arbejde hårdere siden år 2000 for at fastholde deres indtægt = deres timeløn er faldet."

Nej, det ville være helt forkert at regne dette tal med, da det er en udgift der lægges på prisen for pladerne, og dermed er med i IFPIs salgstal. I øvrigt er dette tal kun faldet 12% siden år 2000, så det er ikke korrekt at sige at dette tal er faldet i takt med faldet i pladesalget.